Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä
Biokaasulaskuri

Muistokirjoitus

Muistelemme lämmöllä hiljattain poisnukkunutta yrityksemme johtajaa ja omistajaa Risto Rantalaa (1951-2019).

Risto oli koulutukseltaan diplomi-insinööri. Kangasalan lukiosta vuonna 1969 valmistuneena kuuden laudaturin ylioppilaana opiskelu yliopistossa oli hänelle helppoa ja mielekästä. Hän luki teknillisessä korkeakoulussa systeemiteoriaa ja kemiantekniikkaa vuosina 1970-1978, minkä jälkeen hän toimi suunnittelutehtävissä Rinteknossa ja Projekti-insinööreissä. Risto omistautui pienyrittäjän tehtäviin vuonna 1986, jolloin hän yhtenä perustajana oli mukana Chemitec Consulting Oy:ssä alusta alkaen. Vuosien yhteistyön jälkeen yritys siirtyi kokonaisuudessaan hänen omistukseensa 2013. Tuohon aikaan hän myös sairastui vakavasti, mutta hyvä hoito ja periksiantamaton luonteenlaatu saivat hänet pysymään työkykyisenä. Hän halusi jatkaa yritystoimintaa loppuun saakka, mihin syynä lienevät todellinen kiinnostus tieteeseen ja jatkuva halu oman osaamisen kehittämiseen. Lisäksi hän oli toimistolla kuin kotonaan.

Asiakastilausten eli tekniikan projektien parissa Risto pääsi hyödyntämään vahvuuksiaan. Hän oli matemaattisesti erittäin kyvykäs. Hänellä oli kyky ajatella laajoja kokonaisuuksia ja ymmärtää syy-seuraussuhteita. Kiireettömästi huolellisesti ajatellen hän luotsasi satoja projekteja vuosikymmenten aikana. Hän ei tehnyt tarkkaa rajaa työajoille, vaan usein hän vietti toimistolla iltoja ja viikonloppujakin. Hän antoi myös meille työntekijöilleen vapauden huolehtia työtehtävistä omalla tyylillämme, mikä osoittaa suurta luottamusta. Saatoimme kuitenkin aina kysyä neuvoa Ristolta ja saimme vastaukseksi suoria ja luotettavia näkemyksiä, joiden mukaan toimia. Hän piti arvossaan todellista tieteen osaamista, jota hänellä itsellään oli paljon jaettavaksi. Olemme kiitollisia häneltä saamastamme opista ja tuesta.

Risto oli erityisen kiinnostunut kirjallisuudesta. Usein saimme allekirjoittaa toimistolle saapuneita lähetyksiä, joissa tulleita kirjoja yhdessä selailimme kahvipöydän ääressä ja purimme kirjastomme hyllyihin. Toimistoomme tilattiin vuosittain kymmeniä kirjoja. Näistä valtaosa käsitteli tekniikkaa, sen kaikkia osa-alueita. Kiitollisina voimme edelleen kattavan kirjastomme kautta kuulla Riston asiantuntevan äänen työssämme. Risto jättää jälkeensä merkittävän panoksen suomalaiseen suunnittelutyöhön ja pienyrittäjyyteen. Hänen suunnittelemanaan toimii maailmanlaajuisesti useita erittäin haastavia prosesseja.

Ristolle vuonna 1986 perustettu yritys oli elämäntyö, jota me nyt jatkamme ja kehitämme eteenpäin hänen meille jakaman esikuvan mukaisesti. Jäämme kaipaamaan Riston vertaansa vailla ollutta laajaa tietotaitoa kemiantekniikasta, rauhallisuutta sekä hänen läsnäoloaan.