Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä
Ota yhteyttä
Biokaasulaskuri

Lämmönsiirtimiä suomalaisella ammattitaidolla

Vahterus 25.-26.9.2019

Kalanti

Suunnittelijamme Helena ja Hilkka osallistuivat suomalaisen perinteikkään lämmönsiirrinvalmistajan Vahteruksen koulutusseminaariin, joka pidettiin Vakka-Suomessa, Kalannissa. Seminaarissa käsiteltiin lämmönsiirtimien valintakriteerejä ja toimintaperiaatteita niin kemiantekniikan kuin energiasektorin sovelluksiin. Vahterus avasi ovensa myös tuotantolaitoksilleen, joissa on valmistettu levylämmönsiirtimiä suomalaisena käsityönä kohta 30 vuoden ajan. Automaatiota hyödynnetään tehtailla yhä enemmän, mutta asiakkaan tarpeisiin räätälöityjen lämmönsiirtimien valmistuksessa on silti vielä monta työvaihetta, jossa automaatio ei korvaa käsityötä. Suunnittelijoidemme mukaan oli vaikuttavaa nähdä, miten suomalaisesta innovaatiosta syntyy suomalaisella ammattitaidolla laadukkaita lämmönsiirtimiä toimitettavaksi ympäri maailman.

Vahterus on keskittänyt tuotantonsa levylämmönsiirtimiin, jotka ovat kokoonsa nähden tehokkaita, ja eri virtaussuunnilla (myötä-, vasta, ristivirta) voidaan säätää kylmä- ja kuumapuolen vuorovaikutus toimivaksi. Koulutuksesta käytettiinkin useampi tunti erilaisten kytkentävaihtoehtojen erityispiirteiden läpikäymiseen.

Kaksipäiväisen koulutuksen aikana Vahteruksen asiantuntijat kertoivat myös lämmönsiirtimien huolto- ja puhdistustarpeiden synnystä sekä eri keinoista ylläpitää suunniteltua lämmönsiirtokykyä. Samalla he esittelivät myös oman laaduntarkkailu- ja testausyksikkönsä toimintaa.

Erityistä hyötyä suunnittelijamme kokivat saaneensa lämmönsiirtimien mitoitusohjelman käyttökoulutuksesta. Sen avulla suunnittelijamme voivat laskea, mitoittaa ja löytää Vahteruksen lämmönsiirtimistä kuhunkin sovellukseen sopivan mallin. Ohjelma huomioi lämmönsiirtimien virtausprofiilin ja lämpötilaprofiilin, joiden pohjana on tuotantolaitoksella koetulosten perusteella kullekin lämmönsiirrintyypille määritetyt laskentaparametrit.

Vastapainoksi tiiviille päiväohjelmalle iltapäivän maastoautosafari tarjosi toisella tavalla uusia kokemuksia suunnittelijoillemme. Safari vei osallistujat pois tieltä metsäreitille, jossa nelivetomaasturien suorituskyky pääsi koetukselle mäkisessä ja kivisessä maastossa. Pyörien kammetessa autoa ylös ja alas kivien ja kantojen välistä avautui suunnittelijoillemme tilaisuus hioa yhteistyötaitoja uudella tavoin toisen keskittyessä ratin kääntämiseen ja toisen antaessa ohjeita oikeasta ajolinjasta. Helena ja Hilkka selvisivätkin metsäreitistä ensimmäisenä näyttäen mallia perässä tuleville muille seminaariosallistujille.

Kuvassa suunnittelijamme Helena ja Hilkka yhdessä muiden osallistujoiden kanssa kuvattuna Vahteruksen portailla. Kuvaaja: Grigory Konkov/Vahterus